Allt för ditt bröllop

Bröllopet är en av livets största högtider, antingen det är minsta möjliga ceremoni, mellanstort bröllop eller ett riktigt storslaget bröllopskalas. Hos oss hittar du allt du behöver till ditt bröllop!

Giftermålet hör till de gladaste festsederna och även om dagens bröllopsfester kan verka påkostade var bröllop på 1800-talet och 1900-talets första årtionden tillställningar som firades många dagar. På stora bondbröllop avlöste dans och ätande varandra. Det behövdes många medhjälpare, kalaskockar, uppassare, marskalkar, tärnor m.fl. Bröllopet var en äresak för brudens hemgård vars välfärd mättes enligt hur riklig trakteringen var. Hundratals gäster kunde delta i festen som var öppen för hela byn. Det fanns regionala skillnader i festens förlopp men vissa seder finns kvar i en eller annan form. En högtidlig vigsel följd av en bröllopsfest med mat och dans är de centrala elementen.

Under årtiondenas lopp har bröllop arrangerats både storståtligt och enkelt. Under andra världskriget firades många snabba bröllop på permissioner från fronten. Kulmen för det enkla firandet nåddes under 1970- och 1980-talen. Påkostade bröllop ansågs höra till föråldrade klassmarkeringar. Nästa generation tog revansch och 1990-talet innebar ett stort uppsving för fester och ritualer. Seder från olika tider och olika miljöer, influenser från etikettböcker och filmer bidrog till nya traditioner. Att avsluta vigselceremonin med att prästen uppmanar brudgummen att kyssa bruden har t.ex. spritts via amerikansk filmtradition. En mängd tv-program med tema bröllop och bröllopsklänning har på 2000-talet uppstått som underhållning men de fungerar också som inspiration

Barn

Klänningar

Vackra klänningar för fest.

Kostym

Stiliga kostymer för fest och bröllop

Tillbehör Dam

Sjalar, Slöjor, Caper, Skor och Smycken

Tillbehör Herr

Flugor, Kravatter, Gördlar, Skor

Västar

Västar till pojke och Herr i olika färg och storlek